Den norske fotball ligaen går under mange navn, Eliteserien, Norgesserien, Hovedserien eller Tippeligaen. Eliteserien er altså den aller øverste divisjonen innen norsk fotball, og offisielt har navnet vært Tippeligaen helt siden 1991 da Norsk Tipping ble hovedsponsor.

Sesongen i 1961 – 1962 ble kjent som «maratonserien» på grunn av at den bestod av hele 16 ulike lag og varte i over ett og et halvt år. Men Tippeligaen bestod da av 14 lag fra 1995 og frem til 2008, men fra og med Tippeligaen i 2009 så bestod serien av16 lag igjen. Alle lagene spiller da to kamper mot hver motstander, en borte og en hjemme, iløpet av sesongen som varer fra våren til høsten. Så hver lag spiller altså 30 kamper i Tippeligaen.

Lagene rangeres etterhvert som kampene spilles etter antall poeng, seier gir tre poeng, uavgjort gir ett og null poeng for tap, dette gjøres ved sesongslutt. Dersom to eller flere av lagene ender med den samme poengsummen så blir målforskjellen avgjørende, deretter antall  mål og så til slutt lagets innbyrdes resultater.

Etter sesongslutt så rykker de to svakest plasserte lagene ned. Fra og med 2012 må det laget som havner tredje sist spille kvalifiseringskamper mot lagene som ender på 3-6.plass i Adeccoligaen. Adeccoligaen er en divisjon under Tippeligaen.